Leka Tarzan i skogen?

”Vi äter mest godis i världen”. Jag ligger och tittar på Idrottsgalan. Prins Daniels röst, ”Fler människor dör av övervikt än av undervikt”. ”Våra 4-åringar sitter stilla mer än hälften av sin vakna tid”.
Jag tycker att det är skitjobbigt att mina mellankillar är såna skärmmufflar. Jag säger det att man kan sitta framför skärmen om man rör på sig också. Det går inte bara att göra det ena. Min 11-åring och hans kompisar vill inte gå hem till varandra längre. Dom vill gå hem och SPELA med varandra. Det är skönt att leka online. Då kan man sluta när man vill.

”Soffpotatis go away”

Man kan ta paus från varandra när man vill. Inga krav. Ingen riktig ögonkontakt. Mig skrämmer det faktiskt. Eller så är jag bara löjlig? Våra föräldrar sa säkert samma sak. Haha. Jag kommer ihåg att min mamma var orolig för att jag läste böcker på nätterna. Och spelade dataspel.

Idag skulle man ju vara överlycklig om ens unge låg och läste på nätterna. Kanske är det så att alla föräldrar alltid är oroliga för någonting. Att det är så det ska vara. Men det här med att ungarna sitter stilla, får övervikt och äter massa socker och skitmat. Det kommer ju skapa trötta och sjuka ungdomar. Jag tror som (prins)Daniel att man måste göra en stor jäkla helomvändning. Vi som vuxna har ansvar för att kidsen ska må bra och det gör ju ingen som sitter framför en skärm dygnet runt. Men shit, det är inte lätt.
Man får förklara varför det är bra att idrotta, äta bra mat och mindre snask. Men det är ju inte alltid man lyckas. Tänker att man får försöka vara en bra förebild. Typ att soffpotatisar föder soffpotatisar. Så nu är det dags att börja träna igen. Har bokat in några pt-pass för att komma igång och snart är det tennis igen. Älskar älskar tennisen! Testa en ny sport! Sån kick. Två av mina killar går på Fryshuset och där kan man träna på skoltid. Hur coolt???? Nästa sportlov ska vi åka på gemensam träningsresa! Har försökt att vi ska gå på gymmet tillsammans men det är för pinsamt att träna med morsan. Fast pingis och badminton funkar fortfarande. Och fotboll! Har så många superminnen från mina år på fotbollsplan. Älskar idrotten. Gemenskapen. Kämparandan. Lagkänslan. Tycker det skulle vara lag på att alla kids måste sporta! Hur gör ni för att hålla er i form? Och ni som har kids, hur får ni dom att strunta i skärmarna????? Jag kämpar med att presentera andra grejer som är braiga alternativ. ”Bio?” Nej! Dåligt alternativ! ”Vattenland?” Bättre! Kan ingen unge komma med ett mer prisvänligt alternativ? Leka Tarzan i skogen eller nåt…Kram kram

8 kommentarer

 1. Eftersom mina barn inte är myndiga så bestämmer jag helt enkelt vad som gäller.

  1. Ann Söderlund

   Sant…

 2. Det här diskuterar min man och jag jättemycket hemma. Vi stänger av wifi helt enkelt. Killarna får spela/kolla på youtube/leka med mobilen cirka en timme om dagen och mer på helgerna. Båda gillar till all lycka sport och vi har studsmatta men nu är det inte riktigt väder att vara ute här i Skåne…
  Läxorna ska göras, de får hjälpa till här hemma med allt möjligt som t ex gå ut med hunden, tömma diskmaskinen, hänga upp tvätt, städa med och på helgerna. Ju mer de hjälper desto mer får de spela osv. Våra killar är 10 och 13. Vi vuxna måste hjälpa våra barn att sätta gränser, det kan de inte själva ännu. Och man ska inte erbjuda dem bara roliga alternativ till skärmtid. Om båda föräldrar jobbar heltid behövs det fler händer i hemmet och nu är killarna så stora att de kan hjälpa till lite grann.

  1. Ann Söderlund

   Tack för supertips!!!

 3. Åk till Playitas på Fuerteventura (Apolloresor) perfekt träningshotell för en familj

  1. Ann Söderlund

   Tack!!

 4. Hej Ann,

  Håller med dig men måste bara berätta att du och jag mötte varandra idag på Sturegatan, med en varsin barnvagn och du log så himla stort och vänligt mot mig. Hoppas jag log tillbaka men blev mest ett fånigt grin säkert. Tack iaf för att du kom där vacker i vinröd jacka och ditt hår flygande under mössan i snön. Mer människor borde le sådär mot varandra

  1. Ann Söderlund

   Hej! Vet du! Din kommentar fyller hela
   mig med glädje! Vad fint att du hör av dig! Och du log jättefint tillbaka! Kärlek till dig ❤️❤️❤️❤️

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *