Ta kontroll över elden!

I samarbete med Sector Alarm

”Nu måste alla plocka ner lösa saker eftersom det är storm i Visby hamn.”

Vi är på båten till Gotland och kaptenens ord gör mig aningen nervis. Sist vi var på Gotland utanför sommaren, nämligen i påskas, åkte vi hem efter ett dygn. Små möss i sängen. Bebisar med kalla fötter och fukthosta och en påsk som fick spontanfiras på hotell. Nu är jag och Lotta på väg med ungarna och Mathias varningsklockor börjar ringa, ”Det kommer vara för kallt. Det ska bara bli några grader varmt och du kommer ringa till mig och bla bla bla”.

Men som jag brukar säga. Allt är så mycket lättare när man bara är qvinns och lite kyla har ingen dött av. Killarna och jag har gjort en inköpslista. Fyra mobila element om det behövs extravärme, godis i drivor, varma strumpor och drivor av ved och ljus. Vi har nämligen köpt en kamin som precis blivit installerad precis och plötsligt blir jag medveten om brandrisken. Har blivit galen på äldste sonen flera gånger när han glömt släcka sitt mysljus i rummet. ”Fattar du inte att om det börjar brinna mitt i natten så kommer hela gården brinna ner. Och vi kommer brinna inne.”

När vi åker ner för rampen och ut på kajen spöregnar det. Jag ler och pratar för fort. ”Påminn mig om att vi måste köpa väldigt mycket ved”.

Gud, tänk om vi kommer in i vårt gamla hus, med anor från typ 1800-talet, och det är lika härligt som i en gammal fuktig källare på medeltiden.

Mörkret sänker sig och regnet dansar samba med vinden. Eller stormen. Bobo är klar med sin åsikt, ”Jag gillar inte storm”.

Äntligen framme och inne i huset är det varmt. Vår hustomte Peter varit och eldat i den nya kaminen! Så klart tycker barnen att det är superspännande med elden. Jag känner mig jäkligt glad för vårt brandalarm när 13-åringen ”råkar” peta ut halva glöden på golvet. Jag förklarar att trygghet är det viktigaste i ett hem och att elden är trygghet, men också livsfara.

”Det brinner i 17 hem varje dag i Sverige, visste ni det?”

Ingen visste det. Det är alltså det vanligaste stället för brand i hela samhället!

Nu blir det så uppenbart hur naiv jag har varit när det kommer till brand och eld. Herregud! Till och med en smartphone-laddare kan ju bli överhettad och fatta eld. I det här huset är mitt livs största skatt – alla barnen. Vi måste ta ett helhetsgrepp kring det här med eld och bränder. Varför ta en massa onödiga risker om det inte behövs?

Efter frullen dagen efter frågar jag ungarna om dom har brandövat i skolan och på förskolan. ”Ja i skolan har vi det. Vi fick livrädda en docka”. Ossian ritar en utrymningsplan och vi bestämmer att det blir studsmattan som blir samlingsplatsen om det skulle börjar brinna. Det tycker att det låter bra, ”Det är farligt om det brinner då kan det komma blod,” menar Bobo.

Lilly tycker att studsmattan är en bra samlingsplats för den ”är långt bort”. Vi pratar om giftig rök och går in på Sector Alarms hemsida för att spana in deras upplysande och gulliga film om hur man kan förbereda sig inför en brand. Gå in och kolla här www.sectoralarm.se/brandovahemma  hela familjen h brandöva sen! Det gjorde vi och det var en succé. Särskilt eftersom alla barnen fick diplom efteråt som vi skrev ut på Sector Alarms hemsida!

Sector Alarm vill att alla ska få kunskap och rusta oss om nu branden, ta i trä, skulle vara framme. Känner mig så korkad att jag inte tagit det här på allvar tidigare. Vågar inte ens tänka på vad som skulle kunna hända i huset på öjn om elden är framme. Men det kommer inte hända! För nu har vi kunskap om vad vi ska göra om elden är framme. Ta kontroll över situationen du också! Vi har bara ett liv!

Write a comment

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *